chicken7Τηλ.:23960-23407
Fax.:23960-41787

Τι σημαίνει Βιολογικό κοτόπουλο;Κοτόπουλα στη φάρμα μας

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένα κοτόπουλο να μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό αναφέρονται σαφώς στους κανονισμούς της ΕΕ 834/2007 και 889/2008. Εκεί τίθενται όλοι οι περιορισμοί και οι όροι που αφορούν στον τρόπο σταυλισμού και εκτροφής, τη διατροφή, τις μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών κ.τ.λ. Τα σημαντικότερα σημεία, από τα οποία προκύπτουν και οι διαφορές με τα αντίστοιχα συμβατικά είναι: 

1. Οι συνθήκες εκτροφής: τα βιολογικά κοτόπουλα κρεοπαραγωγής βόσκουν ελεύθερα σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα. Έτσι ικανοποιούν την φυσιολογική τους ανάγκη για κίνηση, σκάλισμα και έκθεση σε φυσικό φως κα αέρα. Οι φυλές που επιλέγονται είναι βραδείας ανάπτυξης, ανθεκτικές σε ασθένειες και με ανεπτυγμένο το ένστικτο της κίνησης και της βόσκησης. Η ηλικία σφαγής είναι κατ’ελάχιστο 81 ημέρες (συνήθως φθάνει τις 95) όταν σε συμβατικές εκτροφές είναι συνήθως κάτω από 40.

2. Διατροφή: Στη διατροφή των βιολογικών κοτόπουλων κρεοπαραγωγής εκτός της βόσκησης συμμετέχουν πιστοποιημένοι βιολογικοί δημητριακοί καρποί. Απαγορεύεται η χρήση γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών, συνθετικών αμινοξέων, ζωϊκού λίπους και κάθε είδους αυξητικών παραγόντων. 

Στα συμβατικά, σε συνθήκες σχεδόν ακινησίας ώστε να παχύνουν γρήγορα, πολλές φορές θα χορηγηθούν αυξητικές ουσίες ( ορμόνες ), θα τους δοθούν συνθετικά αμινοξέα, ενώ ορισμένοι επιτήδειοι θα προσθέσουν στη ζωοτροφή και χρωστικές, ώστε να κιτρινίσει το κρέας του πουλερικού και να έχει τη ψευδαίσθηση ο καταναλωτής πως τρέφεται με καλαμπόκι !!! (Τα κοτόπουλα τα οποία τρέφονται αποκλειστικά με καλαμπόκι, στα πόδια τους έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα).

3. Μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών, ενώ χρησιμοποιούνται διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ομοιοπαθητική. Οι πολύ μικρές πυκνότητες στους ορνιθώνες (περίπου 6 κοτόπουλα/τ.μ όταν σε συμβατικές εκτροφές συναντάμε πυκνότητες 14-17 κοτόπουλων/τ.μ.), η ολοήμερη παρουσία των κοτόπουλων σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση ανθεκτικών φυλών και γενικά η μη ‘’πίεση’’ των κοτόπουλων για να αποκτήσουν γρήγορα βάρος, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες πρόληψης των ασθενειών. 

Στη βιολογική πτηνοτροφία, μεγάλη έμφαση δίνεται στην πρόληψη. Τα βιολογικά κοτόπουλα, είναι υποχρεωμένα να ασκούνται, ώστε να παραμείνουν υγιή και χωρίς περιττό λίπος.

4. Έλεγχος και πιστοποίηση. Ο έλεγχος αφορά όλα τα στάδια της παραγωγής: το αγρόκτημα παραγωγής ζωοτροφών, τα πτηνοτροφεία, τους χώρους βόσκησης, τα εργοστάσια ζωοτροφών, τα πτηνοσφαγεία – τυποποιητήρια και την διαδικασία διανομής. Πραγματοποιείται από εγκεκριμένους φορείς και αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν βιολογικά προϊόντα. Η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων είναι απολύτως εξασφαλισμένη.

Τέλος, οι εκτροφές βιολογικών κοτόπουλων είναι εξ’ ορισμού μικρές οικογενειακές μονάδες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα σεβόμενες το περιβάλλον και την αειφορία. Η επιλογή βιολογικών προϊόντων γενικά στην βιωσιμότητα της υπαίθρου και την παραμονή των νέων ανθρώπων σε περιοχές εκτός των πόλεων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά τις ορμόνες και τα φάρμακα!
Τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες και τα υπόλοιπα φάρμακα και σκευάσματα που χορηγούνται στα ζώα στη συμβατική κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, μέσω της κατανάλωσης του κρέατος ή των ζωικών παραγώγων τους, από τον άνθρωπο, απορροφούνται από τον οργανισμό μας.

Ετσι λοιπόν, στην ουσία επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επικίνδυνες ουσίες και σκευάσματα, έστω και με έμμεσο τρόπο...

Γιατι οι βιολογικές πρακτικές, δεν είναι μόνον ότι σέβονται τη διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον και ενισχύουν την αειφορία, αλλά κυρίως προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό.