Προετοιμασία: 10 λεπτά όλα μαζί. Αν έχετε τα συκωτάκια στο ψυγείο, βγάλτε τα νωρίτερα για να μην είναι παγωμένα. Κρατήστε το ελαιόλαδο καυτό αλλά τη φωτιά μέτρια δυνατή. Διαφορετικά, όταν βάλετε τα συκωτάκια, θα πιτσιλάει την υγρασία τους ή ακόμη και τα ίδια τα κομμάτια τους μπορεί να αρχίσουν να εκτινάσσονται. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. συκωτάκια κότας (πουλιών)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, ολόκληρες
- 1/2-2/3 κ.γ. ρίγανη ξερή
- χυμός και ξύσμα από 1/2-1 λεμόνι
- αλάτι (1/2-3/4 κ.γ.), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- προαιρετικά: μερικές σταγόνες ταμπάσκο
Προετοιμάζετε τα συκωτάκια: Πλένετε τα συκωτάκια κότας, τα απλώνετε σε 2πλή χάρτινη πετσέτα και τα στεγνώνετε πιέζοντας ελαφρώς πάνω τους με ένα άλλο κομμάτι πετσέτας. Εάν τα θέλετε μπουκιές, μπορείτε να τα κόψετε στα δύο. Εφόσον τα μαγειρέψετε αμέσως, τα αλατοπιπερώνετε.
Σοτάρισμα:</strong></span> Σε τηγάνι και μέτρια δυνατή φωτιά (δείτε τα tips παραπάνω) βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το σκόρδο. Αφήνετε το σκόρδο να πάρει χρώμα και να αρωματίσει το λάδι (1-2 λεπτά). Ακολούθως, το βγάζετε και το πετάτε. Προσθέτετε τα συκωτάκια και σοτάρετε για 1.5 – 2 λεπτά. Τα γυρίζετε, βάζετε τη ρίγανη και σοτάρετε άλλα 2 λεπτά να πάρουν χρώμα.</p><p>Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού (και το ταμπάσκο, αν το χρησιμοποιήσετε). Μαγειρεύετε για άλλα 1-1.5 λεπτό και αποσύρετε. Τα συκωτάκια θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα εξωτερικά, αλλά μέσα να είναι ζουμερά και ελαφρώς ροζ.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα καυτά λεμονάτα συκωτάκια κότας με ρίγανη σε μπολ ή πιάτο. Προσθέτετε μια-δυό γραμμές ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τριφτό πιπέρι και ξύσμα λεμονιού. Βάζετε κρασί στα ποτήρια και καλή όρεξη!
Δύο σημεία προσοχής: θερμοκρασία-χρόνος και αλάτι:
Σε όσους εν γένει αρέσει το συκώτι – και είναι πολλοί – μετράει ιδιαίτερα η υφή. Η επιτυχία στο μαγείρεμά του κρίνεται σημαντικά από το πόσο τρυφερό και αφράτο θα φτάσει σερβιρισμένο.
Αν το συκώτι βγει παραψημένο και σφιχτό, στεγνό εσωτερικά σε σημείο που σχεδόν να τρίβεται, το πιάτο έχει αποτύχει. Μυρωδικά, αρώματα ή μια νόστιμη γαρνιτούρα δεν αρκούν. Ούτε μια καλή σάλτσα το σώζει. Επιπλέον, το πολύ «αρπαγμένο» εξωτερικά συκώτι είναι επίσης αφυδατωμένο. Άρα, το κλειδί της επιτυχίας του βρίσκεται στην τεχνική. Πως θα ψηθεί μεν, δημιουργώντας μια ελαφριά κρούστα, αλλά μέσα θα παραμείνει χυμώδες και τρυφερό. Αυτό σημαίνει πως το μαγείρεμά του πρέπει να είναι πολύ σύντομο, σε μέτρια δυνατή φωτιά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα συκωτάκια πουλιών, είτε είναι τηγανητά είτε κρασάτα είτε λεμονάτα. Κι αυτό αποτελεί και το βασικό σημείο προσοχής σε μια κατά τα λοιπά απλούστατη εκτέλεση. Επομένως, θυμηθείτε: Σε φωτιά ρυθμισμένη στα 2/3 της έντασης, ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2-3 λεπτά ανά πλευρά. Τόσο απλά. Τέλος, το αλάτι, επειδή προκαλεί όσμωση τραβώντας την υγρασία προς τα έξω, μπαίνει μόλις πριν το μαγείρεμα-ψήσιμο. Κοινώς, δεν αλατίζετε το συκώτι και το αφήνετε στον πάγκο να περιμένει, ούτε – πολύ περισσότερο – στο ψυγείο.
Πηγή: pandespani.com
Το ψητό κοτόπουλο και ειδικά το στήθος, είναι μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για όλη την οικογένεια.
Συχνά όμως τα παιδιά παραπονιούνται ότι είναι πολύ «στεγνό» , «άνοστο», ή ακόμα και «σκληρό». Αντί λοιπόν για το κλασικό ψητό στήθος κοτόπουλο, δοκιμάστε να το ψήσετε με κρούστα παρμεζάνας. Είναι πολύ νόστιμο κα ζουμερό
Υλικά
- 4 κομμάτια στήθος κοτόπουλο
- τριμμένη φρυγανιά
- 1/4 τριμμένη παρμεζάνα
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- σπρέι μαγειρέματος
- μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια
- ρόκα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψετε την τριμμένη φρυγανιά με την παρμεζάνα.
Αλατίζετε το στήθος κοτόπουλο και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και την παρμεζάνα μέχρι να καλυφθεί πολύ καλά. Το τοποθετείτε σε ένα πιρέξ που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και δίπλα απλώνετε τα τοματίνια. Ψεκάζετε με σπρέι μαγειρέματος και ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε από το πιρέξ τα ντοματίνια και προσθέτετε πάνω από το κοτόπουλο τα κομμάτια μοτσαρέλας. Ψήνετε για λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Στη συνέχεια ανακατεύετε το ξύδι κόκκινου κρασιού, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το σερβίρετε με τη ρόκα και περιχύνετε τη σως.
Δώστε μία νέα σπιρτάδα στο μεσημεριανό σας με ενδιαφέρουσες τσαχπινιές, για να μη χορταίνετε να μαγειρεύετε.
Υλικά
(για 4 άτομα)
- 1 πακέτο ζυμαρικά πένες
- 1 μεγάλο στήθος κοτόπουλου Αραμπατζή, κομμένο σε μπουκιές
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 3 κ.σ μουστάρδα απαλή
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.γ πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. κάρυ
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕκτέλεσηΣε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να ροδίσει το κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε να καλυφθούν τα κομμάτια κοτόπουλου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε τις πένες με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Υλικά
3-4 μερίδες
- 850 γρ στήθη κοτόπουλου (2 στήθη)
- 200 γρ φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες
- 150 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 φέτες γαλοπούλα σε κομμάτια
- 10 γρ φύλλα βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
- 3 γλυκοπατάτες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C (αέρας).
Ανοίγουμε κάθε στήθος κοτόπουλου στη μέση και με έναν μπάτη τα χτυπάμε για να πλατύνουν.
Σε κάθε στήθος κοτόπουλου κάνουμε ένα στρώμα με τα φύλλα του βασιλικού, τοποθετούμε στη σειρά φέτες μοτσαρέλας (να επικαλύπτει λίγο η μία την άλλη), από πάνω τα ντοματίνια (κομμένα στην μέση) και, τέλος, 1 φέτα γαλοπούλας σε κομμάτια. Τυλίγουμε το κοτόπουλο, σχηματίζοντας ρολάκι. Ασφαλίζουμε την γέμιση βάζοντας οδοντογλυφίδες, γύρω-γύρω στο άνοιγμα από τα ρολάκια.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε πυρέξ. Δίπλα τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες κομμένες σε μεγάλα κυβάκια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λιγο ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό και ψήνουμε. Αρχικά στους 190ο C για 15 λεπτά (σε χαμηλή σχάρα) και μετά στους 160ο C για 30 λεπτά (στην μέση του φούρνου).
Αφήνουμε τα ρολάκια να κρυώσουν λίγο και, μετά, τα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε
Θα χρειαστούμε:
- 6-8 φιλέτα κοτόπουλου
- ½ φλ. ελαιό-λαδο
- 1/3 φλ. χυμό λεμονιού + 1 κουταλάκι ψιλό ξύσμα
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κοφτό κουταλάκι ζωμό κότας σε σκόνη ή ½ κύβο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τα φιλέτα από τις ίνες και τα παχάκια τους και ύστερα τα κοπανάτε για να πάρουν ίσο περίπου πάχος. Αν έχουν ένα πλευρικό κομμάτι που ξεχωρίζει εύκολα, το αφαιρείτε και το κρατάτε στην κατάψυξη για άλλη χρήση. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε χαρακιές στην πάνω πλευρά τους, βάθους ½ εκ περίπου και σε διαστήματα 1 ½ εκ. περίπου (6-7 χαρακιές). Βάζετε τα φιλέτα σε μια στρώση σε ένα γυάλινο ταψάκι.
Χτυπάτε με πιρούνι σε ένα μπολ τα υλικά της μαρινάτας να σμίξουν και περιχύνετε τα φιλέτα. Τα γυρίζετε να πιάσουν μαρινάτα παντού, σκεπάζετε το ταψάκι και το κρατάτε στο ψυγείο για 6-8 ώρες ή και ένα βράδυ. Το βγάζετε ½ ώρα από το ψυγείο πριν το ψήσετε για να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνετε την ψησταριά σε μέτρια/δυνατή φωτιά (Medium-high heat) αν είναι με γκάζι ή ετοιμάζετε τα κάρβουνα και τραβάτε λίγα στις άκριες για να πέσει η θερμοκρασία και βάζετε πάνω τη σχάρα για να ζεσταθεί καλά. Λαδώνετε την καυτή σχάρα ή την πλάκα ψησίματος, τα βάζετε πάνω οριζόντια και τα ψήνετε για 4 λεπτά ή μέχρι να φανούν απάνω τα σημάδια της σχάρας, τους αλλάζετε θέση και τα βάζετε κάθετα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 4 λεπτά. Ύστερα, τα γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο από την άλλη πλευρά για 6-8 λεπτά, αλλάζοντάς τους θέση με τον ίδιο τρόπο. Ελέγχετε αν είναι έτοιμα ανοίγοντας μια χαρακιά στο κέντρο και τα σερβίρετε.